Project Description

O NAS in vzrejališču SI*GOLDHORN

Vzrejališče SI*Goldhorn je bilo registrirano v FIFe in ZFDS že leta 1988. Takrat smo vzrejali perzijske colour point mačke, poznane še pod imenom »himalajke«.
Smo družinsko vzrejališče. Mačke živijo z nama in se lahko prosto gibljejo po vsej hiši, le svobodnega izhoda nimajo, ker nimajo izkušenj z zunanjim svetom. Ko je bila pri FIFe sprejeta pasma s standardom za stari – izvorni tip siamk, ki se sedaj imenujejo THAI , sva se odločila za nakup samičke. Pri dolgoletni vzrediteljici te pasme iz Italije, Debori Rizzi, vzrejališče MysticThai, sva nato kupila kar dve sestrici.
Hvala Debori, da nama je to omogočila. Za to pasmo sva se odločila zaradi značaja. Mačke se namreč, bolj kot večina ostalih pasem, navežejo na lastnika. V bližnji prihodnosti načrtujeva tudi nakup samca. Mystic Thai Cometa in Mystic Thai Carisma sta prvi mački pasme Thai, ki sta vpisani v slovensko – ZFDS rodovno knjigo. Obe že imata nekaj odličnih razstavnih rezultatov, tudi iz tujine.

Z nama živita še 3-letna posvojenka Missy in 9-letni najdenček Šime. Sta notranja domača mačka z dovoljenimi dnevnimi izhodi, ki jih dobro izkoristita za lov in varovanje domačega teritorija.

NAŠI ZAČETKI

Leta 1988 je mednarodna sodnica, gospa Hanne Sofie Sneum, mladi slovenski zvezi prinesla črnega orientalca Clarka, ki nam ga je podarila poznana danska rejka te pasme, gospa Süsse Leiditz.
Do takrat smo imeli v Sloveniji večinoma le perzijske mačke. Po dolgi in naporni poti z Danske je bil maček utrujen, glasen in precej nervozen, tako, da sva ga dobila v začasno varstvo. Nad značajem te pasme smo se v družini tako navdušili, da je ostal pri nas. Kasneje smo kupili še dve orientalki (modro in želvovinasto) ter rdečega siamca.
V leglih smo imeli tako orientalke kot siamke. Mačke so dosegale odlične razstavne rezultate. (povezava na nekaj starih fotografij) Standard pasme se je v tistem času zelo hitro spreminjal. Mačke so postajale vedno bolj ekstremne, a temu trendu nisva želela slediti. Prekinila sva z vzrejo, naše mačke pa so ostale z nami kot hišne ljubljenke. Nekatere so dočakale visoko mačjo starost. Naš dom ni bil nikdar brez mačk. Poleg pasemskih so bile tudi najdenke – domače mačke, ki smo jim pomagali preživeti. Nekatere so se s svojim krasnimi značaji in življenjskimi zgodbami za večno vtisnile v naše spomine. Najina otroka sta odraščala z mačkami in ta pozitiven odnos do mačk in ostalih živali sta obdržala v svoji družini. Sedaj že tudi vnukinji prav lepo in odgovorno skrbita za svoja dva mačkona.

PREBERITE TUDI